MISS FOLKLÓR 2016


MISS Folklor 2016

Spojenie krásy, talentu a vzťahu k tradičnej ľudovej kultúre. Tieto slová vystihujú súťaž o najzaujímavejšie dievča z radov folkloristiek MISS FOLKLÓR.

Bratislava/Východná 26. august 2016 (missfolklor.sk)

Tieto slová vystihujú novú súťaž o najzaujímavejšie dievča z radov folkloristiek MISS FOLKLÓR 2016, ktorej prvý ročník sa uskutoční 10. septembra v mekke slovenského folklóru v amfiteátri vo Východnej. Podujatie organizuje občianske združenie Dobrá Východná a spoločnosť MissFolklór.

Myšlienkou podujatia je prepojenie prirodzenej krásy dievčat so slovenským tradičným umením. Je jedno, aký talent vie dievča predviesť. Môže to byť ľudový spev, tanec, hra na hudobný nástroj, či zručnosť v ľudových výšivkách, či v inej tradičnej remeselnej výrobe. Dôležité bude spojenie jej krásy a talentu a prezentácia v javiskovej podobe pred publikom. MISS FOLKLÓR nie je klasická súťaž krásy. Snažíme sa o zostavenie programu, ktorý je oslavou radosti a krásy s prvkami súťaže miss. Počas programu majú možnosť prezentácie aj slovenskí módni návrhári, či remeselníci, ktorí akýmkoľvek spôsobom oslavujú krásu slovenských ľudových prvkov. Ich tvorbu predvedú súťažiace v niekoľkých módnych prehliadkach. Medzi promenádami nemôže chýbať krojovaná voľná disciplína. Takýmto spôsobom chceme prezentovať krásno tradičnej ľudovej tvorby, ktoré na Slovensku máme. Finálový večer je spestrený vystúpeniami rôznych hudobných, či tanečných zoskupení, ktorých tvorba je inšpirovaná slovenským folklórom.

Slovenské ľudové piesne, či tance a formy ich prevedenia sú tak rôznorodé, že človek, ktorému nie je národná identita cudzia, pri nich pookreje a neraz si povie, že na Slovensku nám stačí pre túto krásu žiť, cítiť a milovať. A takýmto človekom, ktorý sa v čomkoľvek stotožňuje s týmto tvrdením, by malo byť aj dievča – Miss Folklór, ktorú chceme hľadať každý rok z pomedzi radov folklórnych kolektívov, ale i milovníčok tradičnej ľudovej kultúry. Hlavným cieľom súťaže Miss Folklór je zostaviť finálovú 11-tku krásnych a talentovaných dievčat a prezentovať ju širokej, nie len folklórnej verejnosti.