Baletné predstavenie Rómeo&Júlia v podaní Royal Russian Ballet


Royal Russian Ballet zatancuje romantický príbeh Romeo a Júlia

Ruské baletné majstrovské umenie má dlhodobo pretrvávajúci rešpekt na celom svete. Oprávnene! Súčasní ruskí tvorcovia aj napriek snahám o aktuálnejšie poňatie baletu, musia takmer vždy nadviazať na baletné tradície a to hlavne počas uvádzania všeobecne známych titulov.

BRATISLAVA 11. októbra 2016 (info.sk)
Nepochybne k nim patrí aj celovečerný zaľúbený príbeh na shakespearovskú tému o zamilovanej dvojici – Rómeo a Júlia, ktorej námet hudobne poňal svetoznámy Sergej Prokofiev.
Dielo dobre poznáme z rôznych prevedení. Slávny balet v troch dejstvách na motívy Shakespearovej rovnomennej tragédie Prokofiev komponoval od roku 1935 – pôvodne pre Leningradské Kirovovo divadlo. To však od zámeru z dramaturgicky-prevádzkových dôvodov upustilo. O naštudovanie neskôr prejavilo záujem moskovské Veľké divadlo. Po dokončení partitúry v roku 1936, táto scéna od zámeru odstúpila, aj keď mal mať záver baletu tentokrát šťastný koniec.

Svetová premiéra sa nakoniec uskutočnila 30. decembra 1938 v Brne. Choreografiu vytvoril vtedajší riaditeľ brnianskeho baletného súboru Ivo Váňa Psota. Neskôr boli ešte v partitúre vykonané zmeny. Konečná podoba bola predstavená v roku 1940 v Kirovovom divadle.

Prokofievovo slávne dielo budeme môcť vidieť v prvej polovici decembra v Bratislave. Okrem toho vystúpi baletný súbor Royal Russian Ballet aj v Prahe, Brne a Ostrave. Všetky predstavenia odznejú v prevedení súčasných ruských umelcov svetoznámeho baletného súboru Royal Russian Ballet a v sprievode Českého národného symfonického orchestra (ČNSO).

Ruský kolektív je verný odkazu klasickej baletnej školy,” povedala v mene usporiadateľskej agentúry JVS-Group Zuzana Benediktová. “Súbor tancuje originálne choreografie najznámejších ruských a svetových umelcov, ako je Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorskij, či Alberto Alonso. Skvelé baletné výkony všetkých tanečníkov sú to, čo robí dobré meno súboru Royal Russian Ballet po celom svete.”
Recenzenti podotýkajú, že dielo uvádzajú s nesmiernou razanciou vo všetkých dramatických scénach a zároveň aj s nehou milencov, ktorým zostáva tak málo času na ich lásku.
Spoločne so živým sprievodom ČNSO predstavenie nepochybne vytvorí ilúziu sveta plného citov, hrdinských činov, zrady, pomsty a predovšetkým nesmiernej lásky, ktorá otvára srdcia divákov.

Nenechajte si ujsť v Incheba Expo Bratislava, 18. decembra 2016 o 19.hodine.
Vstupenky v sieti Ticketportal.