UZNÁVANÝ TALIANSKY VÝTVARNÍK TVORÍ KOSTÝMY AJ PRE BALET SND


SND: Balet GISELLE. Foto: Alena Klenkovska

Uznávaný kostýmový výtvarník LUCA DALL’ALPI tvorí nielen pre operu, ale aj balet. V rodnom Taliansku spolupracoval so známymi režisérmi, ale aj spevákmi Placidom Domingom či Katiou Ricciarelli. Na objednávku Baletu SND navrhol kostýmy pre inscenáciu GISELLE, ktorú uvádzame v premiére 25. a 26. novembra v historickej budove SND.

Bratislava 13. november 2016 (zazivasen.sk)

Na aké kostýmy sa môžeme tešiť?

Balet GISELLE sa odohráva v Anglicku na začiatku 20. storočia. Aj preto som sa snažil čo najviac priblížiť atmosfére danej doby. Najmä v prvom dejstve, a to cez kostýmy šľachty, ktorá v tom čase veľmi rada chodievala na vychádzky do prírody.

SND: Balet GISELLE. Foto: Alena Klenkovska SND: Balet GISELLE. Foto: Alena Klenkovska SND: Balet GISELLE. Foto: Alena Klenkovska

Pri dámach som vytvoril šaty z ľahkých našuchorených materiálov, so širokými rukávmi, ale aj klobúkmi s perami.

SND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena Klenkovska

Páni budú mať tvídové obleky, trochu športové, ale zároveň elegantné. V druhom dejstve dostanú priestor aj nadpozemské bytosti, konkrétne lesné víly, pri ktorých používam ľahké materiály, aby som docielil éterický efekt.

SND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena Klenkovska

Ako sa Vám spolupracovalo so SND?

Inscenácia GISELLE je už mojou druhou spoluprácou s Baletom SND. Pred niekoľkými rokmi som tu pripravil kostýmy pre balet ROMEO A JÚLIA, za ktorým stál choreograf Massimo Maricone.

SND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena Klenkovska

Veľmi rád by som vyzdvihol špičkovú prácu zamestnancov Umelecko-dekoračných dielní SND, ktorá je na svetovej úrovni. Len v máloktorých divadlách v Európe ešte nájdete pod jednou strechou dielne na topánky, parochne, šperky či klobúky. Umelecké remeslo je majstrovská tradícia, ktorá sa bohužiaľ vytráca.

SND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena Klenkovska

Ktoré dielo by bolo pre Vás ešte výzvou?

Veľmi rád by som pracoval na balete SPIACA KRÁSAVICA, ktorý vyžaduje množstvo kreativity, pretože je to balet víl, zlých bosoriek, ak aj iných rozprávkových bytostí. Magické svety dávajú veľký priestor imaginácii. Výzvou by pre mňa bolo aj LABUTIE JAZERO a opera FAUST.

SND: Balet GISELLE. Foto: Alena KlenkovskaSND: Balet GISELLE. Foto: Alena Klenkovska

Viac o GISELLE aj na: http://www.zazivasen.sk/sk/giselle/

Fotografie: Alena Klenková / Umelecko dekoračné dielne SND