RTVS stavila na folklór. V novom roku bude ťahákom verejnoprávnej televízie šou Zem spieva


Projekt RTVS: Zem spieva

Šou štartuje už v januári. Pod taktovkou Petra Núñeza.

BRATISLAVA 3. januára 2016 (hnonline.sk)

Verejnoprávna televízia koncom januára spúšťa výpravný projekt s názvom Zem spieva. Ide o talentovú súťaž, kde svoje umenie predvedú súťažiaci vo folklórnom tanci, hudbe či speve. Ide vôbec o prvý projekt tohto druhu v tak veľkolepom formáte naprieč celým Slovenskom a vo zvolenej – folklórnej téme. Pre riaditeľa Sekcie programu televíznej časti RTVS Tibora Búzu je šou Zem spieva jeden z hlavných ťahákov prichádzajúcej novej sezóny: “Veľkým talentovým programom chceme osloviť aj mladších divákov, tak aby sme zachovali priazeň tradicionalistov. Na projekte s nami spolupracovali tí najlepší folkloristi na Slovensku.”

Súťaž má byť podobná ako zahraničné talentové súťaže, s tým rozdielom, že v tejto súťaži nejde o zhadzovanie účinkujúcich.  “V projekte sa nestretnete napríklad s “Hviezdnou rotou“, tvrdí Búza. Zem spieva nie je licencovaná súťaž, ide do domáci formát, ktorú pre RTVS pripravuje spoločnosť Nunez NFE režiséra a producenta Petra Núñeza. Predtým, než sa RTVS rozhodla pre konkrétny formát, urobila si prieskum podobných zahraničných súťaží.

Ako bude súťaž prebiehať

RTVS celkom odvysiela desať častí, pričom dve sú semifinálové kolá a jedno je finálové. Porota vyberie z kastingu 63 súťažiacich, ktorí budú rozdelení do siedmich samostatných základných súťažných kôl. V každom súťažnom kole budú súťažiť traja reprezentanti západného, stredného  a  východného Slovenska – spolu ich bude deväť. Do semifinále postúpi 21 súťažiacich s najvyšším hodnotením poroty.  Vo finálovej časti bude o víťazstvo súperiť osem finalistov. Až po finálové kolo rozhoduje o ďalšom postupe účinkujúcich porota. Vo finálovej časti a celkového víťaza volia diváci prostredníctvom sms hlasovania.

RTVS dala priestor aj úplne novým moderátorským tváram. Netradične to budú hudobníci z kapely Hudba z Marsu.

Verejnoprávna televízia bude šou Zem spieva vysielať na Jednotke, zatiaľ ju zaradila do sobotného prime-timu namiesto charitatívnej relácie Strom želaní.

O tom, že RTVS považuje projekt Zem spieva za jeden z najdôležitejších v novej sezóne, svedčí aj výška prostriedkov, ktorú na reláciu televízia vyčlenila. Ide o priame náklady vo výške 840 000 eur, celkový rozpočet sa pohybuje na úrovni 1,2 milióna.