Slovenská renesancia odhalí estetiku a krásu svadobných párt a čepcov


Keď krása vychádza na svetlo. Kursalon Piešťany slávnostne otvára fotografické dielo Petry Lajdovej s názvom “Slovenská renesancia”. Fotografie oslavujú krásu a estetiku ľudového odevu moderne, originálne a s úctou. 

Bratislava 17. júla 2014 (dancelife.sk) – Na výstave bude odhalených 20 veľkoformátových fotografií zobrazujúcich ženy v partách a čepcoch, svadobných pokrývkach hlavy neviest a vydatých žien, hlavných obradových súčastí ľudového odevu. Moderné dielo vychádzajúce z tradícií a hodnôt našich predkov sa sústredí na dekoratívnosť týchto tradičných symbolov ženstva. Zahŕňa horné súčasti ľudového odevu z rôznych regiónov Slovenska. Niektoré originály dosahujú vek sto až dvesto rokov.

Slovensko je bohaté na ľudové tradície, tradičné umenie ako aj ľudový odev. Patrí k popredným štátom v Európe, ktoré si zachovalo jeho rázovitosť a originalitu. Pestrofarebnosť ľudového odevu bola a je daná etnickou, sociálnou a náboženskou diferenciáciou našej krajiny ako aj temperamentom obyvateľstva a bohatstvom prírodnej krásy. To všetko sa odzrkadľuje vo vzoroch farebnej a bohato alebo jednoducho krásne zdobenej pokrývky hlavy. Autorka touto výstavou chce pozdvihnúť a nechať vyjsť “z tieňa” tento typický pestrofarebný skvost slovenského tradičného umenia.

“Vzory a zdobenia vidím ako odraz rešpektu a pokory k prírode, kráse žien, ich vznešenosti a sily. Prepájam tak svoju tvorbu, tému ženskosti so silou farieb a slovenskou ľudovou tvorivosťou, jednoducho a renesančne. Zároveň sa hrám s emóciami ženy, akými sú vážnosť, radosť, sila, láska, krehkosť, vášeň. Tak ako znie podtitul ‘Keď krása vychádza na svetlo’, dielo je oslavou slovenského tradičného umenia, je jeho ‘renesanciou’,” dodáva Petra Lajdová.

Výstavný projekt “Slovenská renesancia” začal vznikať v októbri 2012, produkcia fotografií a finálna realizácia bola ukončená v júni 2014. Projekt bol realizovaný v spolupráci s etnologičkou Mgr. Barborou Morongovou, PhD., ktorá výstavu slávnostnym príhovorom otvorí. Návštevníci sa tak môžu tešiť na jeho premiéru v priestoroch vznešeného Kursalonu v Piešťanoch, ktoré nedávno oslávilo svoje 120te výročie vzniku. Výstava potrvá do 31.8.2014.

PETRA LAJDOVÁ

Petra Lajdová sa narodila v roku 1978 v Bratislave. Ústredným motívom v jej tvorbe sú najmä ženy, prostredníctvom ktorých vizualizuje nepredstieranú krásu, vášeň a krehkosť. Jej fotografia je súčasťou komerčných a umeleckých projektov, portrétov a ženských aktov. Pôsobí na Slovensku, pracuje a tvorí taktiež v zahraničí.

výstavy:

  • leto 2008 – výstava fotografií pre „rebelantsky“ komunikovaný festival vážnej hudby Viva Musica na nádvorí Starej radnice v Bratislave
  • leto 2009 – skromná zbierka s názvom „Vášnivo a s citom“ , mestské kultúrne a informačné centrum, Piešťany
  • jeseň 2009 – autorka výstavy „Pomáhame odraziť sa“ , netradičný koncept pre prezentáciu aktivít občianskeho združenia Notabene; železnice SR, Bratislava, Košice
  • jeseň 2010 – spoluautorka výstavy fotografií s názvom “Sme či nie sme iní” na moste SNP v Bratislave, pre občianske združenie Proti Prúdu o.z..