Brno má balet z dovozu. Značka: Made in USA


ndb-made-in-usa-banner-950x260px

Tanečný večer plný kontrastov je novým programom baletu Národného divadla Brno. Predstavenie s názvom Made in USA tvoria tri choreografie umelcov, ich domovom sú alebo boli Spojené štáty. Štýlové rozpetie siaha od baletnej neoklasiky až k súčasnému pohybovo vizuálnemu divadlu.

Brno 30. októbra 2015 (news.sk)

Program Made in USA zahajuje slávne dielo Serenade od George Balanchina, otca baletnej neoklasiky. „Balanchine úplne zmenil tvár baletu. Všetci dnešní velikánovia sa odvolávajú k Balanchinovi a nechávajú sa ním ovplyvniť. Jeho choreografie sa vyznačujú eleganciou a čistotou technickou i štýlovou,“ povedal dramaturg Karel Littera.

Národné divadlo Brno bude mať jednu z Balanchinových choreografií v repertoári po prvý krát. Americkí diváci ju pritom videli už v roku 1934. „Keď je na pódiu muž a žena, je to príbeh. Keď tam sú dve ženy a muž, je to kapitola. A tri ženy, to je román,“ vysvetlila choreografka Patricia Barkerová.

Serenáda je celá v modrom, George Balanchine ju totiž skúšal v letnom New Yorku pod šírym nebom. „Bolo to pod krásnou modrou oblohou. Myslím, že i preto je tam také svetlo. Pri rannej skúške po nebi pláva mrak a svetlo stlmí, a to sa zase popoludní rozžiari,“ popísala Barkerová.

ndb-made-in-usa

Pohovka ako svedok plynutia času

Zatiaľ čo Balanchin tvoril v prvej polovici minulého storočia, autorom druhej časti večera je súčasný tvorca Olivier Wevers. Jediným kusom nábytku na scéne je pohovka, ktorá doslova i obrazne nesie ťarchu ľudských vzťahov. I preto sa dielo menuje anglicky „Sofa“.

„Je to kus nábytku, ktorý má vetšina ľudí doma, je velmi ťažký. Napadlo ma, že je vlastne svedkom našeho života,“ povedal Wevers. Pohovka sa tak v choreografii na hudbu Wolfganga Amadea Mozarta stává de facto 11 tanečníkom.

Tretia choreografia je vizuálne tanečné dielo Lunar Sea – Noir Blanc. Jej tvorca Moses Pendleton  pracoval s prvkami čierneho divadla. Tanečníci sa na úplne tmavom jevisku pohybujú v čiernobielych kontrastných trikotoch pokrývajících celé telo. Dielo sa snaží poprieť gravitáciu a ukázať, ako vyzerá tanec na mesiaci. „Je to ťažké a bolí to. Na javisku to vyzerá jednoducho a krásne, ale tanečníci tvrdo pracujú,“ uistila choreografka Cassandra Taylorová.

Večer s nálepkou Made in USA uviedol baletný súbor v premiére včera 29. októbra v Janáčkovom divadle.