Skvelá Maria Mishina a debut Jonatana Lujana v balete Korzár


Skvelá Maria Mishina a debut Jonatana Lujana v balete Korzár Na fotografii: Skvelá Maria Mishina a debut Jonatana Lujana v balete Korzár

Veľkovýpravný balet Korzár sa zaradil do repertoáru Slovenského národného divadla koncom 95. sezóny.

BRATISLAVA 19. január 2015 (SND)

Klenot baletného romantizmu, ktorý prišiel do Bratislavy naštudovať významný ruský choreograf a režisér Vasilij Medvedev, si počas krátkeho obdobia našiel veľké množstvo fanúšikov.

Libreto z pera Julesa-Henriho Vernoya de Saint-Georges inšpirované poviedkou lorda Byrona dopĺňa originálna pôvodná choreografia jedného z najvýznamnejších baletných majstrov, francúzskeho choreografa Mariusa Petipu. V priebehu svojej kariéry predložil Petipa štyri obnovené verzie baletu Korzár, v rámci ktorých vždy pridával značný počet nových tanečných prvkov a variácií. Zaujímavosťou je, že prvú úpravu Korzára venoval práve svojej manželke, primabaleríne Marii Survoshchikovej-Petipovej.

Balet Adolpha Charlesa Adama je príbehom extrémnej vášne, tvrdej zrady a nebezpečnej lásky s príchuťou vzrušujúcej prímorskej exotiky. Inscenácia plná kolosálnych vizuálnych efektov prenesie diváka do dávneho Grécka, v ktorom fungovalo nielen otroctvo, obchodovanie s ľuďmi, ale aj trest smrti. Ústredné postavy sú i v tomto príbehu postavené pred neľahkú spleť nebezpečných skúšok a extrémnej vášne.

Výnimočnosť tohto uvedenia zaručuje hosťovanie vynikajúcej ruskej baleríny, členky baletu Veľkého divadla v Moskve Marie Mishiny. Umelkyňa, ktorá pochádza z Kazachstanu, absolvovala významnú moskovskú Štátnu choreografickú akadémiu, je laureátkou mnohých baletných súťaží a hosťom prestížnych baletných galavečerov. V balete Korzár sa predstaví v postave vášnivej Medory spolu s prvým sólistom Baletu SND Andrejom Szabom v úlohe Konráda.

Ďalšou novinkou večera je debut nového člena Baletu SND, argentínskeho tanečníka Jonatana Lujana, ktorý sa prvýkrát predstaví v postave Konrádovho priateľa Birbanta. Jonatan absolvoval konzervatórium Jesus Vera Arenas Escuela de Danza v argentínskej Mendoze. Počas svojej začínajúcej kariéry pôsobil v mnohých baletných súboroch, kde spolupracoval s významnými menami svetovej choreografie ako s Christianom Spuckom či Patriciom Bartom a ďalšími. V Balete SND účinkuje od septembra 2015.

Pod dirigentskou taktovkou ruského dirigenta Alexandra Anissimova sa vám už zajtra 19. januára 2016 o 19.00 hod. predstavia sólisti Baletu SND ako Andrej Szabo, Erina Akatsuka, Igor Leushin, Yuki Kaminakaa ďalší.

Vstupenky si môžete zakúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail rezervacie@snd.sk.