Dragúni pozývajú na FAŠIANGOVÝ TANEČNÝ DOM


Fašiangová tancovačka

Čo je tanečný dom TANEČNÝ DOM ? Je to miesto,kde neexistujú účinkujúci a diváci, pri pohybe/tanci neplatia zákonitosti javiska, kde najdôležitejšia zo všetkého je zábava.

BRATISLAVA 16. 2. 2017 (webnoviny.sk)

PROGRAM: 16. 2 . 2017, 20.00h predmetom vyučby bude :
čardáš zo Štrby (Liptov) krucena a čardáš zo Šarišského Jastrabia (Šariš) ,
vyučujú: František Morong, Barbora Morongová, Štefan Štec, Ivana Topoľovská, a.h.
Hrá: ĽH Radoslava Kertisa (ĽH Borievka z Košíc),
hosť: spevácka skupina Rusínske trio/
viac informácii nájdete na tanecnydom.sk

Podujatie organizujeme v Bratislave nepretržite 1 x mesačne už 15 sezón (s výnimkou letných mesiacov, korešponduje so školským rokom). Dnes je miestom konania kc Dunaj na Nám. SNP (v minulosti aj v iných priestoroch v rámci Bratislavy (napr.Stará tržnica, KZP – DK Zrkadlový háj, priestor V-klubu (NOC). Na našich Tanečných domoch vyučujú profesionálni taneční majstri – členovia združenia Dragúni a absolventi VŠMU v odbore pedagogika ľudového tanca, resp. Katedry etnológie a folkloristiky z Nitry, členovia popredných umeleckých telies a pedagógovia z rôznych miest Slovenska a zahraničia .

Foto: Tanečný dom

Hudobobnú produkciu na jednotlivých Tanečných domoch v hlavnom meste zabezpečuje najčastejšie Muzička z Bratislavy, ĽH M. Nogu, ĽH M. Pagáča ai. Snahou je prizývať aj muziky a tanečníkov, ktorí pochádzajú z rôznych lokalít Slovenska (resp. zahraničia) v závislosti od tematického zamerania príslušnej tanečnej školy. Odbornú garanciu nad dramaturgiou a celou organizáciou projektu má etnochoreologička Mgr. art. Barbora Morongová, PhD. a Mgr. art. František Morong.

Hlavným účel a prínos projektu je vo vytváraní priestoru k poznávaniu, bezprostrednému užívaniu a rozvíjaniu tradičného hudobno-tanečného umenia, ku kultivácii pohybovej kultúry a súčasne i k formovaniu pozitívnych hodnotových postojov k národnej kultúre ako takej. Súčasťou Tanečných domov je aj nový cyklus interaktívnych prednášok – Základy Labanovho písma v ľudovom tanci (Labanotation).Prezentácia prvkov zapísaných v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a ľudstva UNESCO (Fujara a jej hudba, Gajdy agajdošská kultpra, Terchovská muzika, Horehronský viachlasý spev, Tradičné bábkarstvo na Slovensku, Čičmanske ornamenty) alebo hudobný workshop nie len pre muzikantov, tzv. Fidľovačka.