Milovníci baletu si prídu na svoje: Prichádza premiéra Eifmanovho titulu Za hranicami hriechu!


Prichádza premiéra Eifmanovho titulu Za hranicami hriechu

Balet Slovenského národného divadla je jediným súborom, ktorý získal licenciu na uvedenie baletu Borisa Eifmana Za hranicami hriechu, a tak je určite namieste, že ide o prestížnu a nanajvýš očakávanú baletnú udalosť sezóny, ktorá bude mať svoju premiéru už tento víkend!

BRATISLAVA 15. november 2017 (zenskyweb.sk)

Boris Eifman predstavil na scéne Slovenského národného divadla svoje diela už v minulosti. Balety Rodin, Up & Down a Annu Kareninu mali diváci možnosť vidieť najmä vďaka medzinárodnému festivalu Eurokontext.sk. Ruský choreograf, ktorý si podmanil celý svet, videl prvý balet, ktorým bolo Labutie jazero, keď mal osem rokov. Práve vďaka tomu sa stalo divadlo jeho celoživotnou záležitosťou a prvé choreografické zápisy tvoril už v trinástich. O tri roky neskôr založil svoj prvý baletný súbor a mal možnosť sa stretnúť s legendárnym Leonidom Jacobsonom. Prvé choreografické skúsenosti naberal, kde len mohol a nevyhýbal sa ani práci pre televíziu.

Balet Za hranicami hriechu (orig. Beyond sin) mal prvú premiéru 9. apríla 2013 a je reedíciou jeho predchádzajúceho diela Karamazovovci, ktoré malo premiéru v roku 1995. Balet Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovovci je špecifický svojím moderným umelecko-expresívnym javiskovým stvárnením a nekonvenčným prístupom k otázkam, ktoré si ľudstvo kladie už od nepamäti. Boris Eifman si vďaka svojej dramaturgickej línii, ktorá sa vyznačuje novými pohľadmi na inscenovanie veľkých diel ruskej klasickej literatúry, vyslúžil svetovú slávu.

Sólistov si vyberá na základe náročných kritérií

V Balete SND dostali príležitosť nové tváre. Balet je mimoriadne náročný a kladie dôraz predovšetkým na mužov. Ktorí tanečníci sa predstavia?

Viacheslav Krut – Otec Karamazov

Absolvoval baletnú akadémiu v Donecku na Ukrajine v roku 2005. Následne študoval na baletnej akadémii Veľkého divadla v Moskve, ktorú absolvoval v roku 2011. Do roku 2013 pôsobil v Národnom divadle opery a baletu v Odese na Ukrajine, kde stvárnil hlavné sólové postavy v klasických baletoch Luskáčik, Giselle, Labutie jazero, La Fille Mal Gardée, Sylfida, Don Quijote, Spiaca krásavica, Bajadéra a mnohých ďalších. V roku 2005 obsadil tretie miesto na medzinárodnej baletnej súťaži Krištáľová črievička. Od roku 2014 do 2016 pôsobil v Divadle Stanislavského a Nemiroviča-Dančenka v Moskve.

Andrej Szabo – Ivan Karamazov

Andrej Szabo: Foto: Brenkus

Andrej Szabo: Foto: Peter Brenkus

V roku 2003 absolvoval klasický tanec na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave. Pokračoval v štúdiu na Academie de Danse Classique Princesse Grace v Monaku. V súčasnosti študuje na právnickej fakulte Trnavskej univerzity. Od roku 2004 bol členom, od roku 2008 sólistom s povinnosťou zboru a od roku 2010 sólistom Baletu Slovenského národného divadla. Stvárnil sólové postavy v klasických baletoch Labutie jazero, Luskáčik, Spiaca krásavica, Bajadéra, Giselle, Eugen Onegin, Serenáda, Grand Pas Classique z baletu Raymonda a ďalších.
Svoj interpretačný talent Andrej predviedol i v moderných a súčasných choreografických dielach. Stvárnil sólové postavy v baletoch Ivan Hrozný Libora Vaculíka, Štyri ročné obdobia Jamesa Kudelku, Un Ballo Jiřího Kyliána, Susto Paula Lightfoota, Caligula a Don Juan Igora Holováča, Sen noci svätojánskej Etiéna Freya a Popolvár Jána Ďurovčíka. Úspešne interpretoval mužské postavy i vo viacerých dielach Mária Radačovského (Zmena, Inšpirácia, 68, Bolero, Warhol, Stretnutie s labuťou, Suzanne, Everest). S Baletom SND vystupoval na javiskách v Kanade, Maďarsku, Rumunsku, Českej republike, Rakúsku a vo Francúzsku.

V roku 2008 získal cenu Literárneho fondu za stvárnenie titulnej postavy v detskom balete Popolvár a v roku 2009 za stvárnenie postáv Rotbarta v Labuťom jazere a Kurbského v Ivanovi Hroznom. Od roku 2010 bol členom Baletu Bratislava, od roku 2011 členom baletu Divadla Nová scéna, kde účinkoval v inscenáciách 3Balet, Romeo a Júlia, Czech In: Kylián-Vaculík, Princ a Večernica, Sanitárny deň, Queen. Od roku 2014 je opäť prvým sólistom Baletu SND.

Adrian Szelle – Alexej Karamazov

Adrian Szelle. Foto: Peter Brenkus

Adrian Szelle. Foto: Peter Brenkus

Absolvoval Baletnú akadémiu Viedenskej štátnej opery vo Viedni. Po absolutóriu pôsobil v Junior Company Viedenského štátneho baletu. Je držiteľom niekoľkých ocenení, na medzinárodnej baletnej súťaži v Berlíne získal 3. miesto, je finalistom Medzinárodnej baletnej súťaže v Pekingu a vo Viedni. Naštudoval hlavné a vedľajšie postavy v baletoch Sylfida, Spiaca krásavica, Coppélia, Paquita, Luskáčik a ďalšie. Spolupracoval s choreografmi, akými sú napríklad: Natália Horečná, Simona Noja, Bella Ratchinskaya, Renato Zanella, Evelyn Teri, Alejandro Parente, Vasilij Medvedev a ďalší. Od roku 2015 je členom Baletu Slovenského národného divadla, kde účinkuje inscenáciách Vasilija Medvedeva, Natálie Horečnej, Reony Sato, Daniela de Andradeho, Rafaela Avnikjana, Borisa Eifmana a ďalších.

Jonatan Lujan – Dmitrij Karamazov

Absolvoval konzervatórium Jesus Vera Arenas Escuela de Danza (Mendoza Argentina), kde získal diplom z klasického baletu a muzikálového herectva. Klasickému tancu sa venoval v baletnej škole Ballet Julio Bocca (Fundación Julio Bocca). Po škole prijal angažmán do súboru Ballet Julio Bocca, kde pôsobil ako sólista (2006 – 2009). Bol sólistom v súbore Victor Ullate Ballet (2009 – 2014), neskôr pôsobil v Ballet Zürich pod vedením Christiana Spucka. Spolupracoval s choreografmi: Victorom Ullatem (Coppélia, Beethoven, Bolero, Samsara atď.), s Anou Mariou Sto ckelmanovou, Juliom Lopezom (Tango Suites), Twylou Tharpovou (Nine Sinatra Songs), Jiřím Kyliánom (Wings of Wax), Christianom Spuckom (Anna Karenina, Romeo a Júlia), Patrice Bart (Giselle) a ďalšími. Hosťoval na významných baletných galavečeroch: Benois de la Danse vo Veľkom divadle v Moskve (2009), na Farewell galapredstavení pre Julia Boccu v Buenos Aires (2009), na galapredstavení k 25. výročiu Baletu Victora Ullate v španielskej Zaragoza (2013). Od septembra 2015 pôsobí na pozícii demisólistu v Balete SND.

Silvia Najdená – Grušenka

Silvia Najdená. Foto Peter Brenkus

Silvia Najdená. Foto Peter Brenkus

V rokoch 1998 až 2006 študovala klasický tanec na Tanečnom konzervatóriu v Bratislave pod vedením pedagógov Aleny Macháčovej, Kláry Škodovej a Bachrama Juldaševa. Počas štúdia sa zúčastnila na baletných workshopoch v Prahe a v Číne. V roku 2006 nastúpila do Slovenského národného divadla ako členka baletného zboru a od roku 2010 je sólistkou Baletu SND. Stvárnila množstvo sólových postáv v klasických a neoklasických baletoch: Labutie jazero (Veľké labute, Nevesty), Spiaca krásavica (Víla Orgován, Briliant, Kamene, Priateľky), Luskáčik (Kvetinový valčík – sólo, Kvapky rosy, Orientálny tanec), Bajadéra (Pas de trois, Pas de quatre, Pas d´action), Giselle (Myrtha), Korzár (Alžírsky tanec), Onegin (Tatiana), Serenáda (Tmavý anjel, Sólo dáma), Grand pas z baletu Raymonda (Raymonda), Popolvár (Čierna víla), Una Ballo (III. dueto), Štyri ročné obdobia (Leto), Zmena (Sólo dáma), Narodeniny (slečna), Anjeli nad mestom (Anjel-ona) a Duende. V roku 2009 hosťovala v balete Spiaca krásavica (Víla Orgován) v Divadle Antonína Dvořáka v Ostrave. Okrem toho vystupovala v Číne, Kanade, Rakúsku, Rumunsku, Maďarsku a vo Francúzsku.

Martin Kreml – Ivan Karamazov

Martin Kremi. Foto Peter Brenkus

Martin Kremi. Foto Peter Brenkus

Od roku 2010 je členom Baletu SND. Absolvent Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave (2010, pedagóg: M. Vojtek). Ako študent pravidelne účinkoval na koncertoch a kultúrnych podujatiach organizovaných Tanečným konzervatóriom a taktiež účinkoval v inscenáciách Baletu SND, v baletoch Sylfida, Luskáčik, Don Juan a Ivan Hrozný, a tiež v detskej inscenácii Opery SND Martin a Slnko. V roku 2006 sa zúčastnil na výmennom pobyte spojenom s tanečným workshopom v muzikálovej škole Millenium Dance 2000 v Londýne (Veľká Británia) a v roku 2007 sa zúčastnil na baletnej stáži Dance Art vo Viedni (Rakúsko). Získal taktiež niekoľko ocenení z medzinárodných baletných súťaží.

Ilinca Gribincea Ducin – Grušenka

Ilinca Ducin. Foto: Peter Brenkus

Ilinca Ducin. Foto: Peter Brenkus

V roku 2008 absolvovala Národnú choreografickú akadémiu v moldavskom Kišiňove, odbor klasický tanec. V roku 2012 absolvovala Tanečné konzervatórium pri Štátnej opere Viedeň. Po absolutóriu prijala angažmán v Štátnom balete (Volksoper) vo Viedni pod vedením Manuela Legrisa. Od roku 1915 je členkou Baletu Slovenského národného divadla. Predstavila sa v dielach významných choreografov – v baletoch, akými sú napríklad Carmina Burana od Vesny Orlic, Bolero od Andrasa Lukazsa, Spiaca krásavica od Vladimira Malakhova. V Balete SND účinkuje v inscenáciách Luskáčik, Spiaca krásavica, Labutie jazero, Giselle, Nižinskij – Boh tanca a ďalších. Vytvorila hlavné postavy v inscenáciách: BESS – Pocta Rudolfovi Labanovi (Kráľovná noci) v choreografii Šárky Ondrišovej, Slovenské tance (Temnota) a Romeo a Júlia (Júlia) v choreografii Natálie Horečnej.

Peter Dedinský – Dmitrij Karamazov

Peter Dedinský. Foto: Peter Brenkus

Peter Dedinský. Foto: Peter Brenkus

Klasický tanec vyštudoval na Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave pod vedením Mikuláša Vojteka a Bachrama Juldaševa v roku 2006. Počas štúdia sa zúčastnil na tanečnej stáži Ballet master classes v Prahe, ktorú organizuje primabalerína Dária Klimentová (2004, 2005). Od roku 2006 bol členom a od roku 2010 sólistom Baletu SND. Pravidelne účinkuje v klasických baletoch Labutie jazero, Spiaca krásavica, Luskáčik a Bajadéra. Svoj talent predviedol najmä v baletoch súčasných choreografov Nacha Duata, Mária Radačovského, Lukáša Timuláka, Igora Holováča, Jiřího Kyliána a Paula Lightfoota. Svoj herecký talent predviedol naplno ako zlá Víla Carabose v balete Vladimira Malkhova Spiaca krásavica. S Baletom SND vystupoval na javiskách v Kanade, Maďarsku, Českej republike, Rakúsku a vo Francúzsku. V roku 2008 za svoj výkon v predstavení Ky-Time získal cenu Literárneho fondu. O rok neskôr získal rovnakú cenu za predstavenie Everest. Stvárnil hlavné postavy v dvoch tituloch v choreografii Natálie Horečnej – Slovenské tance – Životy svetiel a Romeo a Júlia – Tak ako včera…