Zem spieva je späť! Porotu zaujala aj folklórna skupina hudobníkov z Fallgrapp


Zem spieva je spat

Najúspešnejšia a najsledovanejšia pôvodná slovenská televízna šou posledného desaťročia Zem spieva sa cez víkend vrátila na televízne obrazovky RTVS. Prvá séria predbehla všetky očakávania a aktuálna druhá nastúpila na svoju niekoľkomesačnú cestu s rovnakými ambíciami.

BRATISLAVA 15. januára 2018 (Miroslava Rabčanová I hudba.zoznam.sk)

Prvá séria, ktorá odštartovala takto pred rokom, bola v mnohých smeroch vzrušujúca. Priniesla nový, neopozeraný formát televíznej zábavy, čo vzbudilo určité očakávania a s tým spojené množstvo otáznikov. Prvá odvysielaná časť prilákala nielen priaznivcov folklóru, ale aj množstvo zvedavcov, ktorí práve touto cestou odhalili jeho krásu a prišli mu na chuť. V ďalšom priebehu programu jeho popularita rástla, a tak mnohých divákov pokračovanie šou Zem spieva opäť pritiahne každú sobotu k televíznym obrazovkám.

A to aj napriek tomu, že sa prvá séria nevyhla ani vlne objektívnej i subjektívnej kritiky zo strany divákov za určité nedostatky, ktoré sa týkali napríklad zmätočného rozdelenia súťažiacich podľa regiónov, nedostačujúcej dĺžky jednotlivých vystúpení či pre mnohých rušivé populárne hity znejúce v podmazoch. Ďalším silne kritizovaným okruhom bolo nastavenie hlasovania počas finále, kde SMS čísla jednotlivých finalistov neboli zverejnené na začiatku priameho prenosu, ale až pri samotných vystúpeniach. Pričom od posledného vystúpenia po ukončenie hlasovania nezostávalo veľa času, čím boli neskorší vystupujúci znevýhodnení oproti tým, ktorí vystupovali medzi prvými. V týchto silno diskutovaných témach sa preto v druhej sérii očakávajú vylepšenia. Ich prípadnú realizáciu budeme so záujmom sledovať aj my v redakcii.

Dvojka prináša nové aj osvedčené tváre

Tvorcovia relácie aj po druhýkrát siahli po moderátorskej trojici S Hudbou Vesmírnou. Mladí youtuberi už v prvej, z ich strany miestami rozpačitej sérii ukázali, že na sebe vedia pracovať a skúsenosti ich posúvajú k lepším moderátorským výkonom. No niekoľko menej presvedčivých momentov sa objavilo aj v prvej časti aktuálnej série. Nezmenenou zostáva aj päťčlenná odborná v zložení Samo Smetana, Barbora Morongová, Lenka Šútorová Konečná, Alžbeta Lukáčová a Vlado Michalko.

V úlohe lokálpatriotov sa predstavia nové tváre. V prvom dieli to mali v rukách herciJán Koleník, Milka Zimková a Lujza Garajová-Schrameková, ktorí zaviedli divákov do viacerých kútov Slovenska a tam predstavili svojich nominantov. Z hudobnej sféry sa v ďalších kolách predvedú Jana Kirschner, Katarína Knechtová, Štefan Štec či Ondrej Kandráč, ktorí televíznym divákom priblížia svoj vzťah k folklórnemu dedičstvu.

Viac sa dočítate na hudba.zoznam.sk