Vychoval množstvo generácii a jeho domov je SĽUK. Juraj Kubánka oslávil 90. narodeniny


Juraj Kubánka

Juraj Kubánka, choreograf, tanečník, režisér aj dramaturg oslávil 90. narodeniny. Spoluzakladateľ Lúčnice a zároveň umelecký vedúci SĽUKu sa v Slovenskom národnom divadle postavil na pódium a divákom sa prihovoril v dvoch cudzích jazykoch. Tanečný program ktorý zaznamenáva jeho celoživotnú tvorbu, ho dojal k slzám.

 

BRATISLAVA, 5. decembra 2018 (noviny.sk)

“Je krásne pozerať sa na to všetko,” vyjadril sa na pódiu choreograf Juraj Kubánka. Priekopník choreografie ľudového tanca spájal ľudový tanec s modernými prvkami. Tancovať naučil niekoľko generácii. Aj ako 90-ročnému mu nechýba optimizmus a mrzí ho len jedno, že už nevládze tancovať. “Mám sa dobre držím sa, ale nohy, ktoré celý život tancovali už neslúžia. Hlava ale stále áno,” povedal s humorom Kubánka.

Jeho umelecká dráha je najdlhšie spojená so Sľukom, ale pevné spojenie vytvoril aj so srbským súborom. Ten poctu majstrovi pri príležitosti jeho jubilea prejavil špecifickým tancom. Za krásne poctu, ktorú mu všetci vzdali, poďakoval v dvoch cudzích jazykoch – po nemecky, srbsky. Nezabudol ale poďakovať ani ľubozvučnou slovenčinou.

VIDEO reportáž z podujatia nájdete TU.