Čo majú spoločné poprava gejov, „izraelská“ vojna a živočíšna pomsta


Handa Gote -Die Rache

V stredu štartuje v Bratislave 14. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest. Predstaví sa na ňom desať domácich aj zahraničných inscenácií, pričom niektoré z nich inšpirovala téma pomsty, vojny či neľahkého života gejov na Blízkom východe. TREND prináša tipy na tri predstavenia, ktoré by vás mohli zaujať.

 

BRATISLAVA, 10. apríla 2019 (etrend.sk, Peter Scherhaufer)

Yuri Korec & Co: Habibi 2196-18 (Slovensko)

V arabskom svete znamená Habibi „miláčik“ alebo „môj milovaný“. Tanečné dielo s rovnakým názvom bolo inšpirované skutočným príbehom dvoch iránskych gejov tínedžerov, ktorí za svoju lásku zaplatili krutú daň. Jeden bol odsúdený a popravený, druhý musel v európskom exile čeliť hrozbe deportácie.

Habibi 2196-18 je novou verziou tanečnej performancie z roku 2008, ktorú vytvoril tanečník a choreograf Yuri Korec s rakúskou choreografkou Helene Weinzierl. Novovytvorenú verziu, v ktorej vystupuje tanečník Lukáš Zahy, prezentuje Y. Korec v kontexte inakosti v našom regióne.

Handa Gote: Die Rache (Česká republika)

Die Rache (pomsta) je psychedelický western, ktorý sa odohráva v česko-nemeckom pohraničí. Postavy v ňom spája zločin a túžba po odplate.

Inscenácia skúma tenkú vrstvu, ktorá od seba oddeľuje civilizovaný povrch riadiaci sa pravidlami, od živočíšneho vnútra človeka, riadeného inštinktmi. Upozorňuje na to, že stačí čo i len drobné zakolísanie, aby sa surová animálna podstata ľudských bytostí obnažila až na dreň.

České zoskupenie Handa Gote experimentuje s dramaturgiou pohybovo-tanečného divadla, do svojej tvorby začleňuje aj nedivadelné prvky. Rado sa inšpiruje vedou a technikou, pričom aj inscenácia Die Rache stavia aj na výraznom zvukovom a svetelnom dizajne.

Renana Raz: Wart (Izrael)

Inscenácia Wart (War+Art) spája dva extrémne stavy ľudského vedomia – vojnu a umeleckú tvorbu. Obe predstavujú proces vytvárania alternatívnej reality s ich vlastnými prvkami a vizuálnymi obrazmi. Wart ich vytrháva z pôvodného kontextu a vytvára pre ne nový svet.

Renana Raz je izraelská choreografka, ktorá pôsobí na umeleckej scéne už dvadsať rokov. Jej tvorba spája tanec, divadlo, bábkarstvo, dokumentárne materiály, video art a performance. Skúma interakcie medzi tvarom a obsahom, čím umožňuje vznik rôznych inovatívnych formátov.

Medzinárodný festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest sa koná od 10. do 15. apríla v Bratislave v priestoroch A4 a divadla Ticho a spol.

Okrem desiatich tanečných a pohybových inscenácií ponúkne aj workshopy pre deti aj seniorov, okrúhle stoly pre odborníkov či prierez tvorbou najmladších slovenských a českých tanečníkov a tanečníčok.