Pod Kriváňom sa stretlo vyše 1400 účinkujúcich. Folklórny festival oslavuje 65 rokov


Najstarší a najväčší folklórny festival tento rok oslavuje svoje 65. narodeniny. Vyše 1400 účinkujúcich zo Slovenska aj zo zahraničia sa predstavuje pod Kriváňom vo Východnej. Malá obec pod Tatrami sa v týchto dňoch zmenila na rušné mestečko. Prišlo takmer 20-tisíc milovníkov tradícií a folklóru. Navyše, všade naokolo sa šírili vône chutnej slovenskej kuchyne.

 

BRATISLAVA, 8. júla 2019 (noviny.sk)

“Prišli sme sem celá rodina, je to tu krásne, počasie nám praje,”uviedla jedna z návštevníčok. Atmosféra vo Východnej je výborná, Zo všadiaľ počuť hudbu a spev. Samozrejme na pódiách sa aj tancuje. Diváci nevedia, na čo sa majú skôr pozerať. Lúčničiari odštartovali veľkolepo festival. “Mali sme krásne pocity, vypredané hľadisko, dopočul som sa, že už nepúšťali ľudí, čo je nám ľúto,”povedal Mikuláš Sivý, umelecký vedúci US Lúčnica. “Tento rok je výnimočný, pretože od odchodu pána Nosáľa sa Lúčnica prvýkrát objavila na najväčšom festivale,” povedal Kristián Dufinec, sólista Lúčnice.

​Prišiel aj Sľuk, ktorý má tento rok jubileum. “Snažíme sa odprezentovať čo najviac autorov, ktorí pôsobili v Sľuku, lebo sa dožíva 70 rokov. Pán majster Kubánka bol najdlhšie umeleckým vedúcim Sluku,” informoval Stanislav Marišler,umelecký vedúci Sľuk-u. “Pán Kubánka má 90, takže naozaj výnimočný rok. Dokonca v nedeľu bude galaprogram, na ktorý všetkých pozývame. Budú tam aj súbory zo zahraničia,” dodal Kristián Dufinec.

Byť tanečníkom v našich špičkových súboroch chce okrem talentu aj sebazaprenie. “Trénujeme tri až štyrikrát do týždňa podľa toho, aká je náročná sezóna. Tancujem od troch rokov, tancovala som vo svojom rodnom meste Detve,” povedala Kristína Sujová, sólistka Lúčnice.

Takmer štvormetrové sochy muzikantov budú odteraz zdobiť amfiteáter vo Východnej. “Sú nesmierne ťažké, nesmierne kvalitné, lebo je to z duba, ktorý má 150 rokov,” vysvetlil rezbár Ľuboš Straka. Remeselníci predvádzali, čo vedia. Nechýbalo ani paličkovanie, či tkanie na krosnách. A ani dobrá slovenská kuchyňa obohatená hudbou a tancom.