NÁDHERA Milujete folklór? Neseďte doma, utekajte do Východnej! Festival otvára dnes svoje brány


V obci Východná v okrese Liptovský Mikuláš o 20:30 začína 65. ročník festivalu ľudovej hudby, spevu, tanca a remesiel na Slovensku. Sviatok folklóru, ktorý potrvá až do nedele 7.7. slávnostne otvorí na Veľkej scéne Umelecký súbor Lúčnica programom „Z tvorby prof. Štefana Nosáľa“.

 

BRATISLAVA, 4. júla 2019 (pluska.sk)

Festival, ktorý sa ponesie v tomto roku v znamení troch známych umeleckých telies bude nabitý jedinečnými ťahákmi. Najväčšími jednoznačne budú: Umelecký súbor Lúčnica, SĽUK a Tanečné divadlo Ifjú Szivek, ktoré sa stretnú na jednom pódiu.

Oslava jubilea

V piatok 5. júla o 17:30 na Malej scéne vystúpi so svojim hlavným programom SĽUK. Súbor, ktorý vznikol v roku 1949 kvôli oslavám SNP spojením najlepších amatérskych súborov, bude vo Východnej spolu s divákmi oslavovať okrúhle narodeniny. Pri tejto príležitosti predstaví svoj reprezentačný hudobno-tanečný program 70 ROKOV, v ktorom ponúkne pohľad na viaceré podoby hudobnej a tanečnej tvorby, ktoré formovali tradíciu a súčasnosť tohto umeleckého telesa.

V znamení verbunkov

V sobotu 6. júla o 20:00 sa na Veľkej scéne predstaví divákom Tanečné divadlo Ifjú Szivek, ktoré je jednou z najvýznamnejších umeleckých dielní maďarského folklórneho hnutia a umeleckého života Maďarov na Slovensku. Ich predstavenie s názvom „Sedemdesiatsedem verbunkov“ nadviaže na tradíciu verbunkového tanca a ukáže jeho pestrosť a rôznorodosť. Verbunkovým tancom sa lúčil mladý vojak pred odchodom na vojnu a dával ním najavo, že je pripravený na náročnú službu vo vojsku. Zároveň sa snažil tancom zapôsobiť na dievčatá. Vystúpenie Tanečného divadla Ifjú Szivek zavedie divákov do tajuplného sveta, v ktorom tanec a hudba boli bežnou súčasťou každodenného života.

Dovidenia o rok…

Bodkou za tohtoročným festivalom bude v nedeľu 7. 7. o 15:00galaprogram Vtedy vo Východnej… Plejáda účinkujúcich je mimoriadne bohatá: FS Corvinus Közgáz (Budapešť, Maďarsko), FS Dúbrava (Dubňany, Česko), FS Kralycja (Kyjev, Ukrajina), FS Oro (Niš, Srbsko), FS Przyszowianie (Przyszowa, Poľsko), FS Považan (Považská Bystrica), FS Popoľanec (Detva), FS Živel (Bratislava), DFS Kornička (Trenčín), FSk Kýčera (Čierny Balog), Bardfa, SpSk FS Ruthenia (Bratislava) a ĽH Michala Pagáča.

Spev, tanec, remeslá

Okrem hlavného programu organizátori pripravili aj sprievodné podujatia: školy tanca i spevu pre deti a dospelých, školu remesiel, ukážky výroby a ponuka tradičných jedál, rezbársky plenér a mnoho ďalších atrakcií.