Slovenskí divadelníci chcú zaujať New York


V New Yorku sa uskutoční štvordňová prehliadka súčasnej slovenskej drámy, tanca a divadla. Pod názvom Slovak Performing Art Scene Showcase sa začne v piatok 10. januára.

Bratislava 9. január 2014 (Jena Opoldusová | PRAVDA) – V kultovom divadle La MaMa E.T.S. sa predstaví Jaro Viňarský projektom Animalinside. Tanečník a choreograf, držiteľ prestížnej ceny The Bessie Award 2013, odohrá s Markom Menšíkom fyzické predstavenie, inšpirované spisovateľom Krasznahorkaiom a maliarom Neumannom.

„Francesca Woodman fotografovala autoportréty, čo je veľmi subjektívna poloha, ktoré je mi blízka. Mala blízko k surrealizmu. Na fotografiách sa objavuje jej nahé telo v rôznych polohách, fragmentoch, gestách či pohybe. Celé to pôsobí nesmierne fyzicky, krehko a zároveň silne emotívne. Je v nich ustavičný balans medzi svetom reality, keď sa umelec musí vyrovnávať so životom, a zároveň s tvorivým procesom,“ povedala Sláva Daubnerová, ktorá inšpiráciu americkou fotografkou pretavila do predstavenia Untitled. Získala zaň množstvo ocenení, aj prestížne DOSKY 2013 za najlepšiu inscenáciu sezóny. Uvedie ju v Bohemian National Hall.

V programe Showcase je aj scénické čítanie súčasnej slovenskej drámy. Divadelnú hru Anny Gruskovej Rabínka a Holokaust Viliama Klimáčka spája téma reflexie pohnutých dejín Slovenska v čase holokaustu. Scénické čítanie v réžii Anabely Žigovej budú interpretovať známi newyorskí divadelní herci. Súčasťou prezentácie bude aj prednáškový blok na tému V4 Performing Arts Scene, na ktorom sa zúčastnia aj teatrológovia divadelných inštitútov a múzeí krajín V4.

„Cieľom Slovak Performing Art Scene Showcase je prezentovať súčasné divadlo vo svetovom kontexte. Showcase sa koná v čase jedného z najväčších globálnych veľtrhov performatívneho umenia v New Yorku – APAP 2014,“ uviedol Miroslav Švoňava z Divadelného ústavu. Newyorskú prehliadku pripravil Divadelný ústav s podporou Ministerstva kultúry SR v rámci spoločného projektu divadelných ústavov a múzeí krajín V4 PACE – Performing Art in Central Europe.