Slovenka študuje na prestížnej baletnej škole: Každý deň ju čaká 6 hodín driny!


Slovenka primabalerínou v ruskom balete! Takýto sen sníva Romana Juhanesovičová (17), študujúca na baletnej škole Bolshoi Ballet Academy v Moskve.

Moska 19. február 2014 (čas.sk) – Od vzniku samostatného Slovenska je prvou našinkou, ktorej sa to podarilo. Je talentom Novej Európy. V rámci tvrdého ruského drilu trénuje denne 6 hodín a drží prísnu diétu, pri výške 158 cm váži 42 kg. Chce sa stať sólistkou a vystupovať v Moskve ako Carmen. S hlavnými úlohami už skúsenosti má, ako 12-ročná mala ústrednú rolu Kláry z Luskáčika v SND.

Prvé cvičky dostala ako 4-ročná. Z Detského baletného štúdia sa prepracovala na Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej. Dva roky študovala tanec v Berlíne a už dva roky sa snaží presadiť v Moskve. „Rusko je najprestížnejšou krajinou v balete, všetci to tam veľmi prežívajú. Konkurencia je obrovská, najmä Rusky si od cudziniek držia odstup,“ hovorí Romana.

Na chodbe historického Boľšovo teatra v Moskve. Foto: Majo Peiger

           Na chodbe historického Boľšovo teatra v Moskve. Foto: Majo Peiger 

Každý deň si opakuje, že v ďalekej Moskve je kvôli svojmu snu. „Zblížila som sa s jednou Kanaďankou, úprimných kamarátok tam nie je veľa. Matrac sa mi podarilo uchytiť si celkom dobrý, niektorým dievčatám ich vymenili, až keď im trčali pružiny. Toalety a sprchy sú na spoločnej chodbe,“ opisuje strohý internát, kde okrem telocvične trávi takmer všetok čas.

Nádejné baletky trénujú šesť dní v týždni. Na oddych im ostáva len nedeľa, keď sa prechádzajú po meste a konečne si doprajú dobrý obed. S ruštinou sa pasujú každý deň, v rámci školy majú aj hodiny techniky, herectva, variácií z baletu či gymnastiky. „Trénujeme 6 hodín denne, tréneri sú prísni, avšak dobrí motivátori. Náročné je zladiť všetko dokopy – byť technicky presný, držať estetiku, balans, dlhé ruky, rýchle nohy a ešte aj správny výraz tváre,“ pokračuje mladá Bratislavčanka.

Šesťhodinové denné tréningy v Moskve sú tvrdým drilom.

                            Šesťhodinové denné tréningy v Moskve sú tvrdým drilom. Foto: Majo Peiger

Ruské cvičiteľky gymnastiky okolo študentov v rukavičkách nechodia. Učia nás prestížni absolventi školy či sólisti z baletu. Prísne sú najmä ženy, nič nám nedarujú. Pri ohybnosti nás nútia ísť do extrému. Sú na nás veľké tlaky, najmä z psychickej stránky je to náročné. S rodičmi sa vidím dvakrát do roka, sú dni, keď stále plačem. Chcela by som však niečo dokázať a v Moskve vystupovať ako sólistka,“ uzavrela odhodlane talentovaná baletka.

Život v Moskve

  • Romana študuje v medzinárodnej triede s Japonkami, Američankami či Haiťankami
  • školné stojí 20-tisíc € ročne, preto sa uchádza o rôzne granty
  • každý mesiac kupuje nové špičky, každé dva mesiace cvičky
  • na diaľku študuje na Tanečnej škole na Slovensku, kde si urobí aj maturitu