Vysoké Tatry budú počas prvého augustového týždňa rozžiarené Lúčnicou


Lúčnica v Tatrách

Po 30 rokoch sa slovenská a svetová legenda vracia do našich veľhôr. Priamo pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese, kde sa na otvorení Majstrovstiev sveta v lyžovaní 1970 zišlo takmer 100.000 divákov, predvedú lúčničiari obyvateľom i návštevníkom Tatier to, čo už takmer 70 rokov obdivuje celý svet.

PROGRAM:

31. 7. Cesta Lúčnice vlakom z Hlavnej stanice v Bratislave na Štrbské Pleso

1. 8. Výstup Lúčnice na Kriváň

2. 8. Spievanie okolo Štrbského plesa (o 16.00 h.) s členmi Lúčnice, FS Vagonár a ďalších folklórnych súborov a speváckych skupín spod Tatier

2. – 4. 8. Tanečná školička Lúčnice v rámci Medvedích dní na Hrebienku

3.8. Predstavenie Lúčnice pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese (po 19.00 h.)
Úvodný program Účinkujú: Spevácka skupina Strbän zo Štrby a Veseličky z Liptovských Sliačov; Detský folklórny súbor Ďumbier z Liptovského Mikuláša, Jadlovček z Margecian, Letnička z Popradu a Pramienok z Liptovského Mikuláša

Vstupenky v predaji už od 9,-€ v sieti ticketportal.sk

V pondelok 31.7. pocestuje celá Lúčnica do Tatier vlakom Železničnej spoločnosti Slovensko z bratislavskej Hlavnej stanice do Štrby a odtiaľ ozubnicovou železnicou na Štrbské pleso. Už na bratislavskej stanici začnú svoju cestu lúčničiari spevom a tancom.

V utorok 1.8. sa lúčničiari vypravia na túru na národný symbol Kriváň.

Folklórny súbor Vagonár a aj dalšie folklórne súbory a spevácke skupiny z podtatranských obcí a miest sa pripoja k Lúčnici v stredu 2.8. od 16. h., aby si spoločne zaspievali okolo Štrbského plesa. Bude to nádherná prehliadka krojov a spevov všetkých generácií.

Na podujatí pre rodiny s deťmi – Medvedích dňoch, ktoré sa v tom čase konajú na Hrebienku, si budú môcť malí záujemcovia vyskúšať „Tanečnú školičku Lúčnice“ s „ozajstnými“ tanečnicami z Lúčnice.

Napokon vo štvrtok 3.8. od 19.00 h. môžu diváci vidieť na špeciálne postavenom veľkom javisku pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese najprv spevácku skupinu Strbän zo Štrby a Veseličky z Liptovských Sliačov; Detský folklórny súbor Ďumbier z Liptovského Mikuláša, Jadlovček z Margecian,Letnička z Popradu a Pramienok z Liptovského Mikuláša a potom príde na rad už „veľká“ Lúčnica. Celý takmer 50 členný tanečný súbor so speváckou skupinou a veľký orchester predvedú to najlepšie z repertoáru Lúčnice. Kvôli tejto výnimočnej udalosti sa s Lúčnicou spojil aj moderátor a nadšený TatranecMarcel Forgáč: „Keď mi lúčničiari zavolali, čo chystajú, nenechal som ich ani dohovoriť a vykríkol som: Idem s Vami! Bude to úžasné a veľmi sa na celú akciu teším; aj na to, že budem v goralskom kroji.“

Celé podujatie spoluorganizuje obec Štrba. V deň hlavného predstavenia Lúčnice, vo štvrtok 3.8., bude k dispozícií bezplatné záchytné parkoviská v Tatranskej Štrbe a obmedzený počet spoplatnených parkovacích miest priamo na Štrbskom Plese. Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. preto posilní spoje ozubnicovej železnice na trati Tatranská Štrba – Štrbské Pleso a po predstavení Lúčnice aj naspäť.

Viac informácií nájdete na stránke lucnica.sk