Na V4 Dance Festivale v USA bude slovensko reprezentovať Debris Company


Debris Company WOW!

Súčasný tanec v krajinách V4 odprezentuje v Spojených štátoch projekt V4 Dance Festival. Podujatie, ktorého iniciátorom je Asociácia Bratislava v pohybe, sa uskutoční 19. až 20. apríla v New Yorku a 25. až 26. apríla v New Orleans.

BRATISLAVA, 18. apríla 2018 (hlavne.sk, Ivet Škrabáková)

Festival predstaví tvorbu choreografov Věry Ondrašíkovej (ČR), Lászlóa Fülöpa (Maďarsko), Pawla Sakowicza (Poľsko), Stanislavy Vlčekovej a Jozefa Vlka (SR) v NYU Skirball Centre a Contemporary Arts Centre New Orleans.

Prezentáciou v dvoch mestách v USA bude mať projekt podľa jeho iniciátorov väčší dosah, tvorcovia budú mať možnosť stretnúť širšie spektrum študentov tanca a publika, nielen počas predstavení, ale aj na workshopoch a diskusiách.

„Štyri vybrané choreografie, hoci sú značne odlišné, sú aj celkom iné ako tvorba, ktorá vzniká v USA. Dve choreografie, Guide (Ondrašíková) a WOW! (Debris Company) sú technicky prepracované a založené na vizuálnych obrazoch. Dve ďalšie – Total (Sakowitz) a Your Mother at My Door (Fülöp) pracujú s textami prezentovanými s iróniou, ktorá je ale klamlivá.

Divák si nemôže byť stopercentne istý, či tanečníci myslia vážne, čo hovoria, alebo či na nás prešibane žmurkajú,“ komentovala program uznávaná americká kurátorka tanca Laurie Uprichard.

Slovensko bude mať na V4 Dance Festivale zastúpenie vďaka úspešnej produkcii WOW! Debris Company. Jeho americká premiéra v New Yorku sa uskutoční 20. apríla, v New Orleans sa predstavia 26. apríla.