Folkloristi a breakdanceri sa spojili v netradičnom projekte Folcolor


Folcolor

Folklórny súbor Urpín a breakdanceri zo Zvolena sa vo štvrtok spojili v spoločnom vystúpení. Netradičné spojenie dvoch žánrov sa v rámci projektu Folcolor pre mesto tancovalo pred vynovenou budovou bývalého kina Hviezda.

BRATISLAVA, 5. augusta 2018 (MY Bystrica, Vanesa Čierna)

Nezvyčajné spojenie tradičného slovenského folklóru s moderným tanečným umením prilákalo desiatky ľudí pred vchod bývalého kina Hviezda. Budova, ktorá roky patrila medzi strašiaky mesta, získala nový šat vďaka umelcom Ivanovi Jakušovskému a združeniu Playground 89.

Premiéru tanečného vystúpenia folkloristov zo súboru Urpín a zvolenských breakdancových tanečníkov zo Stred crew si prišli pozrieť viacerí ľudia. O profesionalite umelcov svedčí aj fakt, že napriek neveľkému počtu tréningov prebehlo všetko dobre. „Čo sa týka vystúpenia určite by bolo čo zlepšiť. Vzhľadom na čas, čo sme mali na prípravu, teda asi 4 spoločné tréningy, komplikácie ohľadom spoločného mixu a veľkosti tanečného pódia to myslím dopadlo veľmi dobre,“ prezradil Matúš Chovan, tanečník zo Stred crew.

Dobré dojmy z vystúpenia mali aj tanečníci Folklórneho súboru Urpín. „S dnešným vystúpením sme boli nadmieru spokojní aj z toho dôvodu, že sme nečakali, že príde toľko ľudí, čo bolo príjemné prekvapenie,“ odôvodnil folklórny tanečník Tomáš Matejovič. Prepojenie žánrov nie je pre Urpín žiadnou novinkou. „Naši tanečníci už tancovali skoro každý štýl, keďže sme často hosťovali aj v tanečných predstaveniach v Štátnej opere, tancovali sme aj rôzne swingové veci,“ dodal tanečník Matejovič.

Návštevníkov však nezaujal len tanec. Po dobe sa zmenila aj podoba bývalého kina na Skuteckého ulici. Túto zmenu majú na svedomí umelci zo združenia Playground 89 a Ivan Jakušovský. Reakcie Banskobystričanov na výsledok sú podľa autorov pozitívne. Roman Weis z Playground 89. „Zistili sme, že ľudia viac reagujú na figurálnu maľbu a na postavy ako na písmo. Preto sme zvolili ľudovú tematiku“ vysvetlil Roman Weis z Playground 89, ktorý sa spolupodieľal na maľovaní. Výber budovy nebol náhodný, bývalé kino patrilo roky k mestským strašiakom. „Myslím, že táto maľba vyvoláva rešpekt aj pri začiatočníkoch s grafitmi a vzbudzuje rešpekt. Nemyslím, že by niekto maľbu poškodil,“ dodal Weis.

Všetko vzniklo vďaka projektu Folcolor pre mesto. Projekt mal dve fázy. Prvá fáza zmenila vizuál budovy bývalého kina na Skuteckého ulici. Druhou fázou bolo spoločné tanečné vystúpenie. Nápad na Folcolor pre mesto vznikol v decembri 2017.