Naháňal ženy a detí mal viac ako Boris Kollár. SND o ňom urobilo inscenáciu


Tulák Chaplin

Mnohí ho považovali za génia a jedného z najlepších filmových hercov histórie. Navyše milovali aj jeho humor. Charles Chaplin (1889 -1977) bol multitalentovaným umelcom, nielen mímom a hercom, ale aj tanečníkom, režisérom, scenáristom a skladateľom hudby. S kolegami z brandže navyše založil aj filmové štúdio United Artist, v ktorom produkoval svoje filmy. Jeho životný príbeh aktuálne ožíva na javisku Baletu SND v inscenácii Tulák Chaplin.

BRATISLAVA, 25. marca 2019 (etrend.sk, Peter Scherhaufer)

Vo svetovej premiére ju pre národné divadlo pripravil renomovaný medzinárodný umelecký tím (libretista Daniel de Andrade, skladateľ Carl Davis, scénograf Mark Bailey). Skupina sa v minulosti v SND podpísala už pod úspešnú tanečnú inscenáciu Nižinskij – Boh tanca. Tá sa po krátkej pauze dostane opäť na repertoár v budúcej sezóne.

Tulák Chaplin je predovšetkým príbehom o nezlomnosti a bojovnosti človeka, ktorý pochádza z biednych sociálnych pomerov, ale dokáže sa vyšvihnúť medzi špičku vo svojom odbore. V čase svojej najväčšej slávy bol dokonca najlepšie plateným hercom v Hollywoode.

Baletná inscenácia neobchádza ani kritické okamihy Chaplinovho života, aj tie však zobrazuje s interpretačnou hravosťou a režijnou originalitou. Je ďalším z príkladov toho, že tanečné divadlo so zaujímavým hlavným hrdinom, silným príbehom a dynamickou realizáciou môže osloviť široké divácke spektrum.

Prerazil ako smutno-smiešny tulák

Chaplinovi rodičia sa obaja istý čas živili v Londýne aj spevom. Otec mal blízko k alkoholu a umrel, keď bol ešte Charlie malý. Mama neskôr skončila na psychiatrickej klinike, to bol dôvod, prečo putoval Charles so svojím bratom Sydneym do sirotinca.

Že má talent zabávať ľudí zistil už veľmi skoro. Jeho kariérna dráha potom nadobudla rýchly spád. V Spojenom kráľovstve vystupoval v rôznych hudobných divadlách, niekoľko rokov pred 1. svetovou vojnou dostal pozvánku do Ameriky, kam aj odišiel, aby sa neskôr ako dvadsaťpäťročný uplatnil v nemom filme.

Na filmové plátno priniesol postavu Tuláka, smiešno-smutného človeka bez domova a bez peňazí, ktorým reflektoval svoju vlastnú minulosť, ako aj každodennú realitu mnohých Američanov v prvej tretine minulého storočia. Jeho ikonický hrdina sa vyznačoval neutíchajúcim odhodlaním žiť, aj napriek nepriazni osudu.

Najúspešnejšími filmami z tohto obdobia boli Kid (1921) a Cirkus (1928). Nasledovala Moderná doba (1936), kde hral robotníka vo fabrike, z ktorého sa stane vodca štrajku. Už tu bolo možné badať Chaplinovu inklináciu k ľavicovému zmýšľaniu, ktoré mu neskôr…

Celý článok si môžete prečítať TU.