Prečo je dobré podporovať mladé talenty


O TANCI A UMENÍ S VŠMU

Bratislava 23. máj 2014 (bkis.sk) – Rozhovor s doc. Mgr. Martou Polákovou, ArtD. a prof. Mgr. art. Irinou Čiernikovou, ArtD. z Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU.

V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava Katedra tanečnej tvorby Vysokej školy múzických umení už po piaty raz organizuje predstavenie, počas ktorého študenti tanečného a hudobného odboru predvedú svoje bakalárske práce a svoj talent. MDPOH podporuje mladé talenty a opnúka im takýmto spôsobom možnosť prezentácie svojich kvalít. Tie predvedú študenti divákom už 22. mája na javisku divadla.
Divadlo, tanec, hudba a všeobecne umenie sú oblasťami, ktoré si vyžadujú precíznosť, kreativitu a slobodného ducha. Viac o tanci, spôsobe výučby umenia a o mladých umelcoch nám povedali doc. Mgr. Marta Poláková, ArtD. a prof. Mgr. art. Irina Čierniková, ArtD. z Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU.

Čo si myslíte o súčasnej tanečnej tvorbe mladých ľudí? 
Súčasná tanečná tvorba mladých ľudí je zaujímavá, pokiaľ majú dobrý prehľad o tom, čo sa aktuálne vo svete v tanečnom umení deje. To nie je dnes také ťažké ako kedysi, pretože môžu cestovať na študijné pobyty, v blízkej Viedni vidieť špičkové predstavenia, alebo jednoducho klikať na internete, kde môžu získať veľa informácií, hoci vidieť predstavenie naživo je vždy neporovnateľný zážitok.

Máte pocit, že mladí ľudia dostávajú dostatok priestoru na vyjadrenie svojho umenia, myšlienok pomocou umenia? Ak nie, čím to je spôsobené? Kto a ako by ich mal podporovať?
Nie, mladí ľudia majú pre svoje uplatnenie veľmi ťažké podmienky. Ako sme spomínali, tanečné umenie je ťažká práca, hoci na prvý pohľad to vyzerá, že si len tak tancujeme a keď je to také krásne, nemôže to byť také ťažké. Nielen ohodnotenie tanečných výkonov je nielen ďaleko za uspokojivou predstavou, ale aj príležitostí umeleckej práce je veľmi málo. A čo je príčinou? Vzťah ľudí k umeniu. Pokiaľ budú radšej sedieť doma pri televízoroch a nepôjdu do divadla alebo na koncert, nebude to s performatívnym umením oveľa lepšie. Keby médiá venovali umeniu a vzdelávaniu k umeniu viac priestoru, ľudia by ho brali ako významnejšiu súčasť svojho života. A nebolo by to prospešné len pre nás umelcov, ale malo by to dopad na kultúrnosť celej spoločnosti. Veď od nepamäti predsa platí, že umenie človeka kultivuje.

Ako sa vyvíjajú trendy v tanci?
Ak hovoríme o umeleckom tanci, je ťažké v dnešnej dobe hovoriť o trendoch, pretože dôraz sa kladie na individuálnu výpoveď, to znamená, že uchopenie témy a jej spracovanie z hľadiska výrazových prostriedkov tela a pohybu je veľmi rôznorodé, veľmi často sa využíva inšpirácia históriou, avšak z uhla pohľadu dnešného chápania tanca a jeho expresivity.

Mení sa súčasne aj spôsob výučby a následne práce vašich študentov? Podlieha toto všetko nejakým trendom?
Samozrejme, všetko podlieha trendom a tanečné umenie nie je výnimkou. Keďže pracuje s telom, veľmi citlivo vníma zmeny pohľadu na telo z hľadiska spoločenského, ale aj toho vysoko odborného (anatómia, neurológia, fyziológia). Poznatky o tele sa rozvíjajú obrovskou rýchlosťou, čo má vplyv nato, ako s ním tanečníci pracujú, ako ho dokážu využívať ako svoj výrazový nástroj. Ak by sme predsa len mali pomenovať nejaký trend, tak potom ten, ktorý pristupuje k telu ako k psycho-fyzickému celku, kde telo odráža, čo sa deje v mysli a naopak, myseľ formuje telo.

Aká je idea HTF VŠMU? Čo chcete svojich študentov naučiť a čo pre vás tanec a hudba znamenajú?
Idea sa veľmi nemení. Stále ide o rozvíjanie talentu mladých ľudí, ktorí cítia svoje telo ako výrazovým nástroj umenia. Menia sa prístupy a spôsoby, akými s telom narábame – v tom psycho-fyzickom zmysle, ktorý spomíname vyššie. Hudba je samozrejme neoddeliteľnou súčasťou práce tanečníka. Hudba je tanečníkovi partnerom, nie už tým direktívnym, ktorému sa bolo treba úplne podriadiť, ako v minulých storočiach, ale partnerom, s ktorým sa niekedy treba zámerne na chvíľu rozísť, aby sme ho potom mohli s rešpektom opäť nájsť a tešiť sa zo spoločného zväzku.

Bakalárska práca študenta Hudobnej a tanečnej fakulty je predsa len iný typ práce ako bakalárka študenta politológie. Čo by mala taká práca obsahovať? Ktoré aspekty študentských vystúpení hodnotíte a čo v nich nesmie chýbať?

Bakalárska práca študenta tanečného umenia musí mať svoje odborné teoretické ukotvenie, podobne, ako práce študentov iných spoločenských a vedných odborov. Študent musí vedieť, z čoho vychádza, aby dokázal tému spracovať cez svoj pohľad a prístup. Choreografia je istý spôsob myslenia, hoci nie verbálny. Preto je celkom prirodzené, že spôsob myslenia, jeho precíznosť, rozhľadenosť, nápaditosť či nekonvenčnosť je v študentovej choreografickej práci vidieť rovnako ako v textovej práci študentov iných odborov.

V čom sú výnimoční absolventi HTF VŠMU? Osobnostne, po ľudskej aj profesionálnej stránke – t.j. – akí sú profesionáli a aké povahy?
Osobnosti študentov sú veľmi rôznorodé, niektorí sú veľmi precízni, iní sú veľmi kreatívni, niektorí uprednostňujú konvenčnejší prístup, iní skôr anarchickejší. Tanec je fyzicky náročné umenie, treba v ňom citlivosť – ako v každom umení – ale aj veľkú húževnatosť, vytrvalosť a vnútornú disciplínu. Väčšina našich študentov tanec miluje, to však žiaľ nestačí, v dnešnej dobe musia byť veľmi pracovití, pretože podmienky pre umeleckú realizáciu sú pomerne kruté. Niektorí dostali šancu účinkovať v umeleckých produkciách slovenských divadiel a mnohí pôsobia aj v umeleckom školstve.

Po koľkýkrát organizujete prezentácie študentských prác v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava? Aký máte vzťah k týmto priestorom? Prípadne… aký k nim majú vzťah študenti? Poznajú divadlo? Je to pre nich príjemné prostredie?
Večer tanečného umenia VŠMU 22. mája 2014 bude už piate predstavenie Katedry tanečnej tvorby v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. Divadlo sa nachádza v krásnom historickom centre Bratislavy a disponuje pomerne veľkým javiskom, ktoré dáva tancu možnosť vyniknúť. Študenti, samozrejme, divadlo poznajú a keby sa v ňom hrávali častejšie kvalitné tanečné predstavenia, určite by tam chodili radi. Interpretačná prax je pre našich študentov mimoriadne potrebná, a preto každú možnosť prezentácie vítajú s obrovským nadšením.