Choreograf Ján Ďurovčík: Svetoví tanečníci nemajú maniere


Chorea gala 2018, foto Emil Vaško

Balet svetového formátu sa opäť raz dostáva na Slovensko. Umenie plné potu, krvi a bolesti predvedú na festivale Chorea baletné špičky z rôznych kútov sveta.

 

BRATISLAVA, 30. apríla 2018 (PLUS 7 dní, Lucia Špaňúrová)

Po minuloročnom úspechu sa tento rok tanečný festival venovaný baletu rozširuje okrem hlavného mesta aj do Košíc. „Rozrastáme sa, máme zahraničných hostí,“ hovorí umelecký garant festivalu a známy choreograf Ján Ďurovčík, ktorý chce takto sprostredkovať slovenskému divákovi zážitok, za ktorým by musel inak precestovať tisícky kilometrov.

Hviezdny Špoták

Okrem baletných špičiek z Kanady, Portugalska, či Slovinska sa na druhom ročníku Chorei predstaví aj mimoriadne talentovaný a úspešný Slovák, tanečník Ján Špoták. „Janko je človek, ktorého sme objavili, keď prišiel na konkurz do Slovenského divadla tanca, bol jeden z jeho prvých členov a bolo to jeho prvé profesionálne angažmá. Vypracoval sa na prvého sólistu, tancoval prvé postavy, momentálne je však sólistom Goteborského národného baletu, ľudsky to pre mňa veľa znamená. Som hrdý a cítim zadosťučinenie, dodáva Ďurovčík.

Maniere nemajú

Zaujímalo nás aj, akými hviezdnymi maniermi svetoví baleťáci oplývajú a čo im nesmie chýbať v hoteli, v ktorom bývajú. „Tanečníci makajú snáď najviac na svete, sú k tomu vedení odmalička, čiže maniere nemajú skoro žiadne. Dôležité však je, aby po predstavení mali zabezpečený servis v zmysle rehabilitácie a prípravy na ďalšie predstavenie. Ideálne je, keď má hotel saunu, vírivku bazén na regeneráciu,“ dodáva Ďurovčík. Baletné umenie na tomto festivale si budete môcť vychutnať 9. júna v Košiciach a 10. júna v Bratislave.

Lístky na predstavenia kúpite TU.