Festival moderného baletu Chorea sa rozrastá, okrem Bratislavy bude aj v Košiciach


Chorea 2018

Opäť prídu tanečníci a súbory, ktorí na Slovensku ešte neúčinkovali.

BRATISLAVA, 27. apríla 2018 (HNonline.sk, TASR)

Medzinárodný festival moderného baletu Chorea 2018 sa rozširuje o ďalšie mesto. Po minuloročnom úspechu svetových tanečných súborov a špičkových slovenských tanečníkov pôsobiacich v zahraničí sa organizátori projektu rozhodli pokračovať v jeho začatej tradícii a festival prinesú nielen do Bratislavy, ale aj do Košíc. Prvý galavečer sa odohrá 9. júna v košickej Kunsthalle/Hale umenia a druhý 10. júna na bratislavskej Grand Plaza na Dvořákovom nábreží.

“Podarilo sa nám osloviť tanečníkov, súbory a sólistov, ktorí na Slovensku ešte neúčinkovali,” uviedla Lenka Görfölová, výkonná riaditeľka projektu Chorea.

Na festival zavítajú a divákom na Slovensku sa po prvý raz predstavia National Ballet of Canada, Balletto di Milano či Portugalský národný balet – Compania National de Bailando.

Predvedie sa tiež Ján Špoták, slovenský tanečník pôsobiaci ako sólista GöteborgOperans Danskompani vo Švédsku. Ján Ďurovčík potvrdil, že na tohoto tanečníka sa mimoriadne teší a je na neho veľmi hrdý, vyrastal totiž v jeho Slovenskom divadle tanca.

Na jednom pódiu budú účinkovať aj sólisti baletov národných divadiel z Českej republiky, Poľska a Slovinska. “Domácu scénu budú reprezentovať Štátne divadlo Košice a Slovenské divadlo tanca,” doplnila.

“Rozrastáme sa, máme prvých hostí aj zo zahraničia, rozrastáme sa aj o mestá, pretože v Bratislave sa to stretlo s obrovským ohlasom,” podčiarkol umelecký garant projektu Ján Ďurovčík s tým, že festival chce umožniť slovenskému publiku, aby sa so zaujímavými a kvalitnými súbormi zoznámilo bez nutnosti cestovať za nimi po svete.

Dramaturgiou sme sa nesnažili vyberať ‘za diváka’, posudzovali sme len profesionálnu úroveň súborov a tanečníkov. Ponúkame to, čo oni chcú, s čím chcú prísť a vystúpiť, tým dostávame rôznorodý charakter večera,” dodal k projektu, ktorého organizátorom je občianske združenie tanec. “Chceme odprezentovať to, čo jednotlivé divadlá považujú za špičku, preto nezasahujeme do vnútornej dramaturgie toho, s čím súbory prídu. To je presne pre ľudí zaujímavé, že neuvidia niečo, čo sa páči Ďurovčíkovi, ale uvidia to, čo celý svet momentálne považuje podľa nich za správne, reprezentatívne a krásne,” povedal  choreograf.

Záštitu nad Chorea Gala v Bratislave prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal a nad Chorea Gala Košice viceprimátor mesta Košice Martin Petruško.