Rada skúšam, ako sa dá telo poskladať, hovorí tanečnica


Zuzana Hanusová B-girl

Trénuje o piatej ráno, s priateľom vedie Školu breaku, jedinú tanečnú školu na Slovensku zameranú výlučne na štýl break dance, chodí na workshopy a súťaží s tanečnými legendami.

 

BRATISLAVA, 4. septembra 2018 (zena.sme.sk, Michaela Žureková)

Niekde medzi tým si ešte odskočí do klasickej práce v kancelárii, no inak je to tanečníčka telom aj dušou.

Zuzana Hanusová (28) sa breakingu, u nás známemu ako break dance, venuje už takmer desaťročie a patrí iba k málu slovenských žien, takzvaných b-girls, ktoré ho robia súťažne.

Tento tanec, ktorého začiatky sa datujú do 70. rokov, patrí k základným elementom hip-hopovej kultúry ako takej.

„Pre mňa osobne je krásne práve to, ako veľmi táto kultúra ľudí spája. Tanec sa mi páčil, odkedy si pamätám, dostala som sa k nemu ako malé dievča, najmä vďaka kamarátkam, ktoré našli hip-hopový kurz. V tej dobe to bolo niečo nové, čo k nám ešte len pomaly prenikalo,“ približuje Zuzana.

Chce dokázať niečo viac

Hoci sa spočiatku venovala najmä „freestyle dancu“, zaujali ju chlapci, ktorí tancovali break dance. Rozhodla sa, že sa od nich pár trikov naučí.
„Ako som postupne spoznávala podstatu breakingu, stále viac ma fascinoval.Bavila ma neuveriteľná voľnosť a to, ako môže človek využiť svoje predispozície aj nedostatky na vytvorenie svojho jedinečného štýlu. Zároveň ma baví prekonávať sa a dokázať niečo viac ako sa zvyčajne od ženy v tomto tanci očakáva,“ hovorí Zuzana.

Keďže aj v prípade tanca platí, že ak chce byť človek úspešný, musí sa neustále vzdelávať a posúvať, Zuzana s partnerom Dexterom to robia tiež.
„Pravidelne cestujeme do iných krajín, kde sa snažíme začleniť do miestnej tanečnej komunity a zdieľať medzi sebou skúsenosti, inšpirovať sa, zlepšovať techniku, ale aj porozumieť miestnej tanečnej kultúre,“ opisuje tanečnica.

Battle proti mužom je väčšia výzva

Dôležitá je tiež účasť na súťažiach, ktorých má Zuzana za sebou už pomerne dosť.

VIAC SA DOČÍTATE TU.