Zomrel velikán amerického tanca Paul Taylor


paul taylor

Tancom vedel vyjadriť lásku, nejednoznačnú sexualitu aj trpkosť vojny.

BRATISLAVA, 6. septembra 2018 (svet.sme.sk, Renáta Zelná)

Paul Taylor (29. 7. 1930 – 29. 8 2018) bol tanečný vizionár. Ako choreograf vytvoril viac ako 147 tancov, no prvýkrát si ho ľudia všimli, keď sa jeho tanečníci na pódiu ani nepohli.

Paulovo dielo bolo veľmi osobité. V jeho tancoch sa miešalo radikálne experimentovanie aj psychologické extrémy.

Známy americký tanečník, choreograf a predstaviteľ moderného tanca zomrel minulú stredu na zlyhanie obličiek.

Zatancoval si ako gorila

Paul Taylor nemal ľahké detstvo. Otec ich rodinu opustil a Paul žil striedavo s matkou či s niektorým zo starších súrodencov. Nakoniec ho prichytili pri krádeži a Paul musel odísť do polepšovne.

Neskôr Paul vďaka dobrej fyzičke získal plavecké štipendium, no vo svojich 21 rokoch pocítil, že sa z vody musí presunúť na pódium – chcel byť tanečníkom.

Napriek nedostatku vzdelania sa dostal na prestížnu školu Julliard v New Yorku. Vďaka jeho plaveckej postave sa o neho učitelia takmer pobili a Paul sa prvýkrát stretol so svojou celoživotnou láskou – moderným tancom.

Jeho prvá tanečná zákazka však nebola úplne elegantná – Paul si zatancoval v reklame ako gorila, ktorá pobehuje a je banán, píše denník Telegraph.

Tanec, kde sa nič nedeje

V jednom z prvých tancov, ktorým robil Paul Taylor choreografiu, sa vlastne nič nedialo. Tento debut s názvom 7 New Dances zahŕňal duet bez pohybu. Kritik Louis Horst ho náležite ocenil – miesto v novinách nechal úplne prázdne.

Vďaka tomuto tancu si ho ľudia zapamätali.

Ďalšie tance, tie kde sa už skutočne tancovalo, mali Paulov osobitý štýl. Kombinovali akrobaciu, emócie, čierny humor a muzikálnosť. Choreografovi priniesli slávu aj medzinárodné uznanie.

“V tanci je bezodná jama nápadov,” povedal raz Taylor o svojej inšpirácii pre tance.

Sám Paul Taylor tancoval do roku 1975, kedy jeho vystúpenie prerušili kŕče z neliečenej žltačky. Svoj posledný tanec Concertiana uviedol ešte na začiatku tohto roka.