Putin na hrudi, homofóbne slová a útoky: Baleťáka Polunina v Paríži odmietli!


Sergej Polunin

Parížska Opera zrušila svoje pozvanie pre svetoznámeho ukrajinského tanečníka Sergeja Polunina, ktorý mal vystupovať v jej baletnom predstavení.

 

BRATISLAVA, 22. januára 2019 (ČTK, Pravda)

Reagovala tak na sériu nielen homofóbnych komentárov, ktoré umelec zverejnil na sociálnych sieťach, napísal britský denník The Guardian.

Talentovaný tanečník, ktorý je považovaný za baletnú hviezdu svetovej triedy, mal vo februári v inscenácii baletu Labutie jazero stvárniť rolu princa Siegfrieda. Parížska Opera ale pozvanie cez víkend zrušila v reakcii na sériu umelcových homofóbnych a sexistických výrokov.

„Pochlapte sa, všetci muži, ktorí tancujete balet. Na scéne už jedna baletka je, nie je nutné, aby boli dve. Muž by mal byť mužom a žena ženou. Mužská a ženská energia vytvárajú rovnováhu. Preto máte gule,“ napísal Polunin v decembri na svojom instagramovom účte.

Minulý týždeň sa tanečník v príspevku na sociálnej sieti zameral aj na ľudí silnejšej postavy a vyzval verejnosť, aby ich fackovala zakaždým, keď ich uvidí. „Pomôže im to a povzbudí ich to, aby schudli,“ dodal. Príspevok neskôr zmazal.

Podľa umeleckej šéfky parížskej Opery Aurélie Dupontovej je Polunin talentovaným tanečníkom, jeho verejné vystupovanie sa však nezlučuje s hodnotami prestížneho umeleckého domu.

Teraz 29-ročný Polunin (rodák z Ukrajiny) sa preslávil už v devätnástich, keďy sa stal najmladším sólistom Anglického kráľovského baletu. V roku 2012 však oznámil, že s tancom končí a chce sa venovať herectvu. Nakoniec ale zamieril do Ruska, kde získal občianstvo, a ďalej tancuje. Jeho náklonnosť k Rusku nedávno vyjadril aj novým tetovaním. Na hruď si nechal vytetovať podobizeň ruského prezidenta Vladimira Putina.

Hviezda svetového baletu má tento rok vystúpiť aj v Prahe, kde bude v apríli Poluninovo predstavenie Satori.

Tanečník a baletný umelec Sergej Polunin sa v októbri 2017 predstavil aj milovníkom baletu v Bratislave – na snímke je pod paľbou otázok slovenských novinárov.