Bolšoj balet na plátne Domu umenia


64. music festival Piešťany potešil aj milovníkov tanca. Na plátne Domu umenia sa v pondelok 10. júna o 19.30 h uvádzal záznam z predstavenia fantastického Bolšoj baletu.

BRATISLAVA, 12. júna 2019 (piestanskydennik.sk)

Balet Veľkého divadla v Moskve, alebo Bolšoj balet, je pre širokú verejnosť azda najznámejším baletom na svete. Súbor bol založený ešte v roku 1773 a patrí k absolútnej svetovej špičke. Návšteva Veľkého divadla býva spravidla neodmysliteľnou súčasťou pobytu v Moskve.

Pripravené boli vášnivé predstavenie klasických baletov v novej produkcii, ktorá vystihuje dušu ruského baletu. Najprv impulzívna Carmen zvedie Dona Josého a presvedčí ho, aby ju prepustil z väzenia. Keď je vonku, myslí si, že je konečne slobodná, než si uvedomí, že je v skutočnosti väzňom milostného trojuholníka. Chce byť s presláveným toreadorom Escamillom, ale nechce opustiť ani Dona Josého.

Iste poznáte aj balet Petruška, ktorý bol taktiež na programe pondelkového vysielania. Na karnevale v Petrohrade hrajú tri bábky rovnakú úlohu stále dokola. Medzi nimi aj nešťastná milenka Petruška. Vedomá si tejto bezvýchodiskovej situácie napadne zvyšné bábky a z divadla ujde.

Záznam predstavenia bol na Slovensku premietaný len v Piešťanoch.